Първи проучвателен сондаж на ШЕЛ в в Черно море
22.07.2019
Първи проучвателен сондаж на ШЕЛ в в Черно море
В началото на юни 2019г. успешно приключи първият офшорен проект на  SHELL в България в блок Хан Кубрат l българската ИИЗ в Черно море. Конкретното дружество - оператор на проучвателния сондаж бе SHELL  International Exploration and Development Italia S.p.A., клон България.
 
Логистичната подкрепа бе осъществена от обособената за подобни проекти база на територията на Пристанищен терминал Леспорт, част от Пристанище за обществен транспорт с национално значение Варна.
 
Сондирането, както и при проектите на Тотал България, бе извършено от сондажен кораб Globetrotter II, собственост на американския консорциум Noble Drilling. Локацията бе определена на 70 морски мили от брега, при височина на водния стълб от 1300 метра с продължаващо сондиране до 3000 – 4000 метра под морското дъно.
 
Активната фаза на проекта продължи 2 месеца, през които обслужващите кораби за снабдяване извършиха 38 посещения в основната логистична база в Леспорт и пристанище Варна Изток, както и  9 посещения в Констанца, Румъния.
 
Различното при този проект от предходните бе силно намаленото присъствие на представители на компанията оператор за управление на сондажа на място. Това означаваше по-голямо участие  и отговорност на Бон Марин в операциите – от планиране движението на корабите за снабдяване до координиране работата на всички подизпълнители. Цялостното управление на наземната логистична база бе поверено на специалистите от Бон Марин, с присъствието обичайно на един представител на Шел с координиращи функции.
 
В края на проекта от страна на ШЕЛ бе дадена много висока оценка за ефективността, безопасното и професионално изпълнение на договорните задължения от страна на нашата фирма. След анализ на данните от извлечените проби и координиране с партньорите и другия голям оператор и концесионер в Черно море – Тотал, ще бъдат обявени плановете и на двете големи компании за следващите им стъпки в региона.
Актуални новини
Архив новини