УСПЕШНО ПРИКЛЮЧИ ТРЕТИЯ СОНДАЖ НА БЛОК 1-21 ХАН АСПАРУХ

2019

В началото на януари 2019 г. приключи активната фаза на третия проучвателен сондаж – Мелник I - на Total E&P Bulgaria B.V. в Блок 1-21 Хан Аспарух в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. Както и при последните два сондажа логистиката бе извършена от Бон Марин заедно с партньорите си от испанската компания Geodis Wilson Spain SLU.

За Логистична база бяха използвани обособените вече съоръжения с помощта на пристанищния оператор на територията на Пристанищен терминал Леспорт, част от Пристанище за обществен транспорт с национално значение Варна.

Сондирането отново бе извършено от сондажен кораб Globetrotter II, собственост на американския консорциум Noble Drilling, обслужван от три специализирани осигуряващи кораби (PSV), а смяната на екипажа се извършваше по въздуха с помощта на два оборудвани за подобни задачи над море вертолети.

По време на третия сондаж през Логистичната база бяха обработени над 13 хиляди тона тръби и специализирано оборудване. Въпросното оборудване, пристигащо от различни отправни дестинации по света, бе прието, проверено и обработено от нашите специалисти чрез специализиран софтуер, а впоследствие ешелонирано съгласно архитектурата на сондажния проект за изпращане към сондажния кораб. В подкрепа на горното, в Логистичната база в Леспорт бяха обработени повече от 30 посещения на осигуряващите кораби. Респективно колегите от Норд Марин, Румъния, обработиха над 10 посещения в специализираното пристанище Мидия, северно от Констанца.

Екипът на Бон Марин, съставен от собствени и привлечени за проекта специалисти, за пореден път се справи по най-добрия начин с предизвикателствата на този специфичен по рода си проект. Спазен беше на 100% девиза на Логистичната база “One team, one aim, safety for all”. При цялата интензивност и отговорност на операциите (включително 14 броя нощни смени за обработка на обслужващите кораби), не бе допуснат нито един инцидент, случай на замърсяване на околната среда или забавяне на сондажните дейности по вина на логистичния оператор.

За специалистите от Бон Марин това беше поредният ценен опит за повишаване на знанията и квалификацията в един малко познат за страната индустриален сектор, а именно офшорните дейности по търсене и проучване за нефт и газ. Много от колегите използваха случая да придобият различни сертификати в зависимост от сферата си на участие -  здраве, безопасност и околна среда; специализирани товаро-разтоварни дейности; обработка на опасни материали; оказване на първа помощ и др.

След анализа на резултатите от сондажа и координиране с партньорите от ОМВ и Репсол, се очаква решението на Тотал Е&П България за по-нататъшната стратегия спрямо следващите им стъпки и инвестиции в България.